Az alábbi kenyértészta nagyon finom, jó állagú, süssük bátran kedvünk szerint zsemlére/bucira formázva önmagában is!
Hozzávalók
a kenyértésztához
90 dkg liszt
1 ek kakukkfű
10 g szárított élesztő
90 g (kb. 1dl) olívaolaj
4,5 dl langyos víz
100 g finomra aprított aszalt paradicsom vagy olajbogyó (esetleg mindkettő)
só
frissen őrölt színes bors
továbbá
1,2 kg tőkehal
600 g leveles spenót
4 gerezd fokhagyma
1 db tojássárgája a kenéshez
vaj a tepsi kenésehez és liszt a tészta nyújtásához
Elkészítés
1. A kenyértésztához dolgozzuk össze az összes hozzávalót, gyúrjunk belőle tésztát és pihentessük konyharuhával letakarva langyos helyen.
2. Közben 1ek olívaolajon enyhén pirítsuk meg a lapított fokhagymagerezdeket, majd fonnyasszuk meg rajta a spenótleveleket, a végén csepegtessük le róla a felesleges levet.
3. Ha sóban szárított-kiáztatott tőkehalat használunk, akkor dobjuk 1-2percre forró vízbe, hogy könnyen le tudjuk húzni a bőrét és szálkázzuk is ki. Simán fagyasztott tőkehal esetén erre nincs szükség.
4. Nyújtsuk ki a tésztát és vágjuk izlés szerinti méretű kockákra.
5. Halmozzunk spenótot a tésztalapokra, erre kerüljön a lisztbe forgatott tőkehalfilé rá pedig még tegyünk a spenótból. Egy kis borsot is őrölhetünk rá.
6. Zárjuk le a "batyukat", s helyezzük a kivajazott tepsibe az összeragasztott részükkel lefelé.
7. A tojássárgáját keverjük el egy kis vízzel, kenjük le a batyuk tetejét, majd toljuk 190º-ra előmelegített sütőbe és kb. 30 perc alatt süssük aranysárgára.
Friss paradicsommal kínáltam.
Megjegyzés: Én a sót teljesen elhagytam a sóban szárított-kiáztatott hal miatt, de így épp megfelelően volt sós az étel.
Ha marad egy kevés a tésztából, süssük meg üresen, úgyis el fog fogyni!
Úgy gondolom, hogy másféle hallal sem lehet rossz a végeredmény. :)
Tipp: Előző nap elkészítve kényelmes megoldás lehet arra az esetre is ha nem otthon étkezünk, kirándulásra, munkahelyre, iskolába magunkkal vihetjük.
Ez nagyon finom lehet, ki fogom próbálni!
VálaszTörlésRemélem, hogy ízleni fog!
VálaszTörlés