2009-12-06

Rumos-gesztenyés szaloncukor - házilag készített cukormentes gesztenyemasszából


Hozzávalók kb. 40-50 db szaloncukorhoz

Házi gesztenyemassza


30 dkg sült, hámozott gesztenye
2 dl tej
2 dl víz
1/2 rúd vanília kikapart belseje és héja
3 ek rum
3 ek méz
kb. 3 ek mascarpone

a bevonathoz
50 g étcsokoládé (nálam 86%-os Côte d´Or)
löttyintésnyi tej
ízlés szerint egy kevés cukor - opcionális



Elkészítés

1 A gesztenyemasszához ejtsünk a gesztenyéken egy-egy bevágást, sütőben süssük meg, azután még melegen hántsuk le róla a külső kemény és a belső vékony héját.
2 A vizes-tejes keverékbe dobjuk a vanília kikapart belsejét és a héját, főzzük benne puhára a gesztenyét.
3 Azután szűrjük le, tegyük keverőgépbe a  rummal, mézzel, mascarponéval. Botmixerrel pürésítsük.
4 A kívánt vastagságban kenjük a masszát tányérra és tegyük hűtőbe addig amíg megszilárdul.
5 Olvasszuk fel az étcsokoládét annyi tejjel, hogy az ne legyen túlságosan  folyós.
6 Vágjuk méretre és formázzuk kedvünk szerint a gesztenyemasszát, majd vonjuk be a csokoládéval.

Ha nem fogy el azonnal akkor csomagoljuk be, először sütőpapírba, majd színes- vagy hagyományos alufóliába.

Tipp: A mascarpone helyett tejszínt vagy tejet is lehet használni, olyankor figyeljünk a mennyiségre.
Mint a gesztenyemasszát általában, ezt is hűtőben tároltam.
A kész massza le is fagyasztható és más alkalommal - nem feltétlenül Karácsonyko r- bonbonként  vagy más desszerthez, ételhez is felhasználható.
Ha keményebb masszát szeretnénk akkor a méz helyett cukorszirupot érdemes hozzá készíteni, de akkor a püré már nem cukormentes lesz.

kaposvári Sarkpont Kft. termékei is kiválóak, ha nincs kedvünk vagy időnk a gesztenyepüré otthoni előállításához.

Nincsenek megjegyzések: