2009-12-13

Risotto al funghi - Gombás risotto


Hozzávalók

risotto alaprecept
Az alaprecepthez használt vöröshagyma helyett lilahagymát használtam és elhagytam a zellert.
750 g friss gomba (keverék is lehet) felszeletelve
25 g szárított gomba(keverék is lehet)
aprított friss fűszerek: kakukkfű, majoranna, oregánó, petrezselyem
1/2 citrom kifacsart leve
1 ek olívaolaj
1 fej lilahagyma nagyon apróra darálva
2 gerezd fokhagyma is nagyon apróra darálva
1 kk pirospaprika

fekete bors


Elkészítés

1 A száritott gombát öntsük le forró vízzel, hagyjuk benne állni 20-30 percig.
2 Készítsük el az alaplevet, a többi hozzávalót pedig készítsük elő az alaprecepthez. Ha az alaplé már készen van akkor csak melegítsük fel.
3 Egy serpenyőbe hevítsünk fel 1ek. olívaolajat, dobjuk bele a felszeletelt gombát. Ha kezdi a levét engedni, sózzuk meg finoman és szórjuk meg a friss fűszerek egy részével. Kevergessük és mikor a gomba már majdnem megpuhult, szórjuk rá a maradék zöldfűszerkeveréket és locsoljuk meg a citrom levével. Sózáson lehet még finomítani.
4 A gomba felét aprítsuk fel egy aprítógépben. Tegyük félre.
5 Álljunk neki a risotto elkészítésének az alaprecept szerint.
6 A 2. fázis közben (kb. félidőben) keverjük el a rizzsel az aprított és a szeletekben hagyott gombát is és a szárított-beáztatott-lecsepegtettett gombát. Ízesítsük frissen őrölt feketeborssal.
7 Készítsük el a risottot, végül keverjük el benne 1ek vajat és frissen reszelt parmezánt is.

Tálaljuk azonnal.

Nincsenek megjegyzések: