Hozzávalók
1 db egész, megtisztított és előkészített liba (volt szerencsém egy gyönyörű 4,8 kg-os szabadtartású libát beszerezni)
1-2 db biolime
2 db mandarin
8 gerezd fokhagyma
2 maréknyi mogyoróhagyma vagy 2 közepes vöröshagyma
1 csokor friss zöldfűszer: kakukkfű, oregánó, izsóp, rozmaring, zsálya, petrezselyem
1 db babérlevél
olívaolaj
só
frissen őrölt borskeverék
őrölt babérlevél
a párolt káposztához:
1 fej lilakáposzta
50 g vaj
pici nádcukor
1 fej lilahagyma
200 g magozott aszalt szilva
1-2 dl száraz vörösbor
Elkészítés
1 A liba belsejét a felesleges zsír eltávolítása után besóztam, belehelyeztem a fűszercsomót a babérlevéllel együtt összekötve, a 2 db félbevágott mandarint és a kettévágott lime-ot.
2 A bőrén bevágásokat ejtettem, hogy a zsír jól ki tudjon belőle sülni, kívülről egy kis lime levet facsartam rá, majd a sót, a frissen őrölt tarkaborsot és az őrölt babérlevelet olívaolajjal elkevertem és jól belemasszíroztan a szárnyasba.
4 Közben elkészítettem a káposztát: felszeleteltem a káposztát és a hagymát. Egy wokban vajon megolvasztottam egy kevés cukrot, kevergetés mellett megvártam míg kissé besűrűsödik, beledobtam a hagymát, megpároltam. A káposztát is hozzáadtam az aszaltszílva felével, öntöttem alá a vörösborból. Közepes hőfokon pároltam tovább. Mikor a bor kezdett elpárologni, mindíg löttyintettem még alá belőle. (A végén egy kis vizet is.)
5 Amikor kezdett szétmállani a szilva, akkor a kápsztához kevertem a másik felét is. (ízlés szerint meg lehet szórni még cukorral) Ha megpuhult a káposzta és egy kevés besűrűsödött szósz van alatta, akkor már készen is van.
A káposztán kívül burgonyapürével szervíroztam a libát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése