Hozzávalók
5l-es befőttesüveghez
1/2 kg almahéj+csutka, vagy alma, de a „maradék” is tökéletesen megteszi
12 dkg méz
víz
Elkészítés
1 A hozzávalókat tegyük a befőttesüvegbe majd öntsük fel vízzel, fedjük le a száját alufóliával és min.6 hétre tegyük a pincébe vagy hűvös helyre.
2 A 6 hét eltelte után, szűrjük át az egészet és a tiszta levet tegyük vissza a pincébe újjabb 2 hétre, hogy tisztulhasson és leülepedjen a leülepednivaló.
3 Időnként öntsük át az ecetet egy másik 5l-es befőttesüvegbe, természetesen a már leülepedett rész nélkül.
Ha teljesen letisztult az ecet akkor van kész, lehet kisebb üvegekbe tölteni, használni.
Megjegyzés: Személy szerint csak 1,5 hónap múlva töltöttem át az ecetet kisebb üvegekbe, addig a pincében állt és azóta is ott sorakoznak az üvegek.
2 megjegyzés:
...a Nagypapádtól, meg az enyémektől....Pont ugyanígy készítem az almaecetet :)
Legyen szép napod!
:) Ugye mennyi hasznos dolgot lehet/lehetett tanulni tőlük? Nagypapám szerint az almaecet még a bogárcsípésre is jó.
Köszönöm, viszont! ;)
Megjegyzés küldése