2009-12-22

Almaecet házilag - Nagypapámtól



Hozzávalók
5l-es befőttesüveghez

1/2 kg almahéj+csutka, vagy alma, de a  „maradék” is tökéletesen megteszi
12 dkg méz
víz


Elkészítés

1 A hozzávalókat tegyük a befőttesüvegbe majd öntsük fel vízzel, fedjük le a száját alufóliával és min.6 hétre tegyük a pincébe vagy hűvös helyre.
2 A 6 hét eltelte után, szűrjük át az egészet és a tiszta levet tegyük vissza a pincébe újjabb 2 hétre, hogy tisztulhasson és leülepedjen a leülepednivaló.


3 Időnként öntsük át az ecetet egy másik 5l-es befőttesüvegbe, természetesen a már leülepedett rész nélkül.

Ha teljesen letisztult az ecet akkor van kész, lehet kisebb üvegekbe tölteni, használni.


Megjegyzés: Személy szerint csak 1,5 hónap múlva töltöttem át az ecetet kisebb üvegekbe, addig a pincében állt és azóta is ott sorakoznak az üvegek.

2 megjegyzés:

Mági írta...

...a Nagypapádtól, meg az enyémektől....Pont ugyanígy készítem az almaecetet :)
Legyen szép napod!

Selectfood írta...

:) Ugye mennyi hasznos dolgot lehet/lehetett tanulni tőlük? Nagypapám szerint az almaecet még a bogárcsípésre is jó.

Köszönöm, viszont! ;)