2009-11-07

Coq au vin avagy Kakas borban

Hozzávalók

1 nagy kakas (legjobb ha szabadtartású)
a manírozáshoz:
1 l jó minőségű száraz vörösbor (vagy annyi amennyi ellepi a húst)
2 szál sárgarépa
kis zellergumó
6 gerezd fokhagyma
3 fej hagyma
15 szem tarkabors

fűszercsomóhoz:
1 közepes szál póréhagyma/téli sarjadékhagyma/metélőhagyma
5-6 szál petrezselyemzöld
3-4 szál zeller
8 szál kakukkfű
2 zsályalevél
1-2 kisebb rozmaringág
1-2 babérlevél
további hozzávalók:
25 g szárított vagy friss gomba
liszt
vaj
olívaolaj

frissen őrölt bors
1 szál sárgarépa
apró újkrumpli
kb 1/2 kg gomba
kb 1/2 kg apó lila csemegehagyma vagy felkarikázott lilahagyma
100 g szalonna - pl. Kolozsvári
petrezselyem
1dl konyak a flambírozáshoz


Elkészítés

1 A húst aprítsuk fel, sózzuk be, tegyük egy mély tálba.
2 A marinádhoz: készítsük el a fűszercsomót, kössük össze egy szál snidlinggel vagy konyhai kötözőcérnával, adjuk a húshoz. A sárgarépát, hagymát, zellert megtisztítás után vágjuk nagyobb darabokra, a fokhagymagerezdeket félbe; dobjuk rá a húsra.
3 Szórjuk meg a színes borssal, öntsük fel annyi vörösborral, amennyi ellepi. Fedjük le, majd tegyük min. 24 órára a hűtőbe. (még jobb, ha 2-3 napon át pácoljuk) Időnként forgassuk át a húsokat.
4 A pácléből kivéve csepegtessük le a húsokat, forgassuk lisztbe, vajas-olívaolajos keveréken pirítsuk meg.
5 Flambírozzuk a konyakkal. Csak óvatosan, nehogy felgyújtsuk a konyhát! :-)
6 Tegyük a húst, a kakasmell kivételével egy hőálló- (cserép)edénybe, öntsük rá a páclevet, adjuk hozzá a felkarikázott sárgarépát és a 25g szárított vagy ugyanennyi friss gombát. Én szórtam még hozzá a friss zöldfűszerekből is.
7 Lefedve, az elején 200º, majd 175º-os sütőben kb. 3 óra alatt süssük készre. Félidőben fordítsuk meg a húsokat, és mikor már jó közepesen megpuhult a hús, akkor adjuk hozzá a kakasmellet is. Az ízesítést is finomíthatjuk még.
8 A köretet közvetlenül fogyasztás előtt érdemes elkészíteni. Az apró burgonyát sós vízben főzzük meg (a nagyobbakat vágjuk félbe), lecsepegtetés után pirítsuk meg olívaolajon, picit sózzuk, hintsük meg frissen őrölt borssal. A szalonnát is pirítsuk meg olívaolajon, szórjuk rá az apró vagy a karikákra vágott lilahagymát, pirístuk össze, tartsuk melegen. Tegyünk ugyanígy a gombával is.
9 A kakast szervírozzuk a köretekkel vegyesen, szósszal locsolva.


Megjegyzés: A páclé, sütés közben megfelelően besűrűsödött ezért nem kellett utólag sűrítenem.
Ha úgy kívánjuk, akkor szósz állagát sűrűbbé tehetjük étkezési keményítővel, esetleg a kakas szűrőn átnyomott májával, de ezzel már ne forraljuk fel a levet.
Általában vörösborral készítik, de készülhet száraz rozéval, fehérborral és pezsgővel is.

Nincsenek megjegyzések: