2009-10-03
Csirke tikka masala
Vitatott, hogy a tikka masala Indiából vagy az Egyesült Királyságból származik-e. Nincs egységes recept a tikka masalára, egy felmérés szerint 48 különböző elkészítési módja van, amelyeknek gyakori összetevője a csirke. (forrás: Wikipédia)
Hozzávalók
csirkemell vagy csirkecomb / vegyesen vagy egész csirke feldarabolva
masala fűszerkeverék ami készen kapható de én inkább magam keverem ki:
koriander, római kömény, pimentó paprika, szerecsendió, bors, kardamom, szegfűszeg, édeskömény és (őrölt) babérlevél összeőrlésével
reszelt friss gyömbér
friss koriander
csípős chili
só
2-3 gerezd fokhagyma
1 kisebb vöröshagyma
10 g tisztított vaj (ghi) vagy vaj
Köret: basmati rizs vagy naan kenyér
Elkészítés
1 A fűszerekből, friss gyömbérből, korianderből, darált hagymából és fokhagymából, chiliből mozsárban vagy robotgépben keverjük ki a fűszerkeveréket.
2 Pácoljuk be a keverékkel a feldarabolt csirkét, sózzuk meg, lehetőleg 1-2 órára vagy akár egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
3 Olvasszuk fel a vajat egy hőálló edényben, süssük meg a pácolt csirkét, ha a levét elfőtte, kevés vizet hozzáadva fedő alatt puhára (pörköltállagúra) főzzük.
4 Amíg a hús megpuhul, addig a basmati rizst főzzük ki enyhén sós vízben, majd szűrjük le. Tálaljuk a csirke tikka masala mellé vagy vele elkeverve.
Tipp: Mivel nagyon sok elkészítési mód létezik, víz helyett használhatunk kókusztejet vagy natúr joghurtot is, vagy ha vízzel készítjük akkor sós joghurtot vagy lime-ot adhatunk az étel mellé.
Egy másik elkészítési mód szerint a mártás paradicsomszószt vagy pürét is tartalmaz.
Megjegyzés: Nálunk a kókusztejes változat az abszolút nyerő. Ellenállhatatlan!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése