2009-09-13

Bacalhau à Brás / Tőkehal Brás módra (tojásos szalmaburgonyával)


Hozzávalók

50 dkg tőkehal (szárított-sózott, beáztatva)
75 dkg burgonya
3 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
6 db tojás
1 maréknyi petrezselyem
fekete olajbogyó
olívaolaj
olaj (a sült krumplihoz)
őrölt bors
, ha nem eleve sózott halat használunk


Elkészítés

1 A tőkehalat előfőzöm, kiszálkázom, laskáira szedem.
2 Hagymát, fokhagymát megtisztítom, felkarikázom. A krumplit meghámozom, vékony csíkokra vágom - szalmakrumplinak - és forró olajon kisütöm. Papírtörlővel leitatom róla a felesleges olajat.
3 A hagymát és a fokhagymát a babérlevél társaságában olívaolajon megfonnyasztom. Hozzáadom a halat, majd közepes tűzön állandó kevergetés mellett, néhány perc alatt készre sütöm.
4 A halas keverékhez teszem a szalmakrumplit és a felvert tojásokat, közepesen átsütöm, megszórom az aprított petrezselyemmel, ízesítem, néhány cikkekre vágott olajbogyót is teszek bele, tálaláskor pedig egész olajbogyókkal díszítem.

Megjegyzés: A burgonyát olívaolajban is kisüthetjük vagy süssük inkább a sütőben.

Az előkészület tovább tart mint magának az ételnek az összedobása.

Nincsenek megjegyzések: