2009-09-10

Mogyorós csokoládétorta málnaszósszal


Hozzávalók
a tortához

200 g min. 50%-os étcsokoládé
1/2 bögre darált mogyoró
5 db tojás különválasztva
50 g vaj
1 dl tej
1/2 bögre nádcukor vagy gyümölcscukor
50cl mogyorólikőr
1/3 bögre liszt
1/2 teáskanál sötőpor

a málnaszószhoz:
250 g málna
2 ek nádcukor vagy gyümölcscukor
1 ek frissen facsart citromlé


Elkészítés
1 Vízgőz felett felolvasztom a csokoládét a vajjal és a tejjel és hagyom egy kissé kihűlni.
2 A csokimasszához egyenként hozzákeverem a tojássárgáját, majd a mogyorót, a likőrt, és a cukrot.
3 Nem túl keményre felverem a tojásfehérjét és ezt is -óvatosan- a masszához keverem.
4 A liszttel elkeverem a sütőport és homogénre keverem vele a masszát.
5 Kivajazott tortaformába öntöm, a tetejére durvára darált mogyorót szórok és kb 180º-os sütőben készre sütöm.
6 A málnaszószhoz a hozzávalókat egy keverőtálba teszem és leturmixolom. Tálalásig hűtőben tárolom.


Tipp: Mogyoró és a mogyorólikőr helyett lehet mandulát és Amaretto likőrt is használni.
Vagy mindkettőt.
A szószt fagyasztott gyümölcsből készítettem és félig fagyott állapotban turmixoltam. Jól illett a kissé meleg tortához.


Nincsenek megjegyzések: