2009-06-16

Salátaleves


Hozzávalók

sok fejes saláta (3-4 fej)
5 dkg füstölt szalonna vagy sonka
3 gerezd zöldfokhagyma
1-2 kisebb újhagyma szárral együtt
kapor
petrezselyem
1-2 szál új sárgarépa
pár csepp balzsamecet és citromlé
(egy kiskanál mézet is lehet bele tenni ízlés szerint)
őrölt bors
víz (vagy víz és tej keveréke)
olívaolaj

a tojáslapótyához 2 személyre:
1 db tojás
1 ek búzaliszt
pici só
bors
tej
olívaolaj


Elkészítés

A szalonnacsíkokat megpirítom egy kevés olívaolajon, majd kiveszem a szalonnát az edényből és félreteszem.

Jöhet bele a feldarabolt zöldfokhagyma, hagyma, répa, kapor, petrezselyem, majd együtt párolom őket, pár perc után az előkészített salátaleveleket is hozzáadom. Amikor egy kissé összeestek a levelek, akkor felöntöm vízzel és ízesítem.

Forrás után csak néhány percig főzöm tovább közepes lángon.

Mindeközben elkészítem a tojásos lapótyát; Tojást, lisztet, sót borsot összekeverem és annyi tejjel felöntöm, hogy a palacsintatésztához hasonló állagú masszát kapjak. Olívaolajon mindkét oldálán átsütöm, majd csíkokra szeletelem.

Tálaláskor a lapótyacsíkok kerülnek a levesbe, a tetejét pedig a megpirított-félretett szalonnával szórom meg.


Megjegyzés: A szalonna el is hagyható, füstölt sajttal is meg lehet szórni tálaláskor.
Ha valaki sűrűbben szereti akkor az elején a szalonna kivétele után lisztet szórhat az olívaolajra, aranybarnára pirítja, majd felönti 1-2 dl vízzel és ebbe párolja a zöldségeket, majd a salátalevelek hozzáadása után ízlés szerinti vízmennyiséggel felönti, fűszerezi.

Nincsenek megjegyzések: