2009-05-02

Zöldfűszeres sült csirke, tyúk, vagy kakas


Az egyik kedvenc receptem egyben sült baromfira. Rengetegszer készítettem már, egyszerűen nem lehet megunni. Nincs vele sok vesződnivaló, ripsz-ropsz be kell fűszerezni és már mehet is a sütőbe.

A képen saját tartású tyúk, saját citrommal és zöldfűszerekkel ízesítve, saját termesztésű salátával körítve.


Hozzávalók

1 db egész konyhakész csirke/tyúk/kakas vagy csak csirkecomb
1 db biocitrom
olívaolaj
zöldfűszerek: petrezselyem, bazsalikom, majoranna, snidling, rozmaring
1-2 babérlevél
frissen őrölt színes bors
tengeri só
-

Elkészítés
1 A húst megmosom, egyenként 3 bevágást ejtek rajtuk, hogy még porhanyósabbá váljon a hús és a gyorsabb sülés érdekében.
A combokat besózom-borsozom, a fűszereket megmosom, apróra darabolom, a babérleveleket is összetöröm majd összekeverem az egészet és bedörzsölöm vele a húst. A bőr alá is teszek a fűszerkeverékből.
2 Tűzálló tálba fektetem a combokat, a cirtomot 4 darabra vágom és a hús körül ill. a belső üregében elhelyezem.
3 Enyhén meglocsolom olívaolajjal és 180-200Cº-os sütőben először lefedve, majd anélkül készre sütöm. Idősebb hús esetében 3 órával is kell számolni, míg csirkecomboknál 1-1-5 óra elegendő. Ha burgonya készül mellé, akkor azt az utolsó egy órában süssük együtt a hússal.

Fogyasszuk salátával!
.

Tipp: rizzsel is tálalható.
A zöldfűszerek természetesen helyettesíthetők szárítottal is, de frissből készítve sokkal intenzívebb ízhatást érhetünk el.
.
Az eredeti recept Jamie Oliver konyhájából való.

Nincsenek megjegyzések: