2009-04-18

Semifrio / Tejszínes fagylalt - variációk



Semifrio vagy semifreddo. Én csak fagyinak hívom és fagylaltgép nélkül készül.

Hozzávalók az alaphoz
5 dl tejszín
5 db tojás
1 db vaníliarúd
50 g fruktóz vagy cukor
csipet só
A praliné változat hozzávalói
6 kanál víz
200 g nádcukor
400 g hámozott mogyoró (vagy mandula), esetleg vegyesen
A fügés-mézes változathoz:
300 g szárított füge, (lehetőleg ne legyen túl kemény)
5-6 friss füge
1 db érett banán
3-4 ek (kb. 100 g) méz

Megjegyzés:
Ha nincs vaníliarúd kéznél akkor használjunk az alaprecepthez egy csomag Boubon vaníliáscukrot.
A tejszín lehet cukrozatlan is, így akár fruktózzal is felverhető.
Ha nem beszerezhető a friss füge akkor növeljük a szárított mennyiségét.


Elkészítés

A kiválasztott "ízt" készítsük el először a hab előtt.
1  A vaníliarudat kettévágva, kikaparom a magokat majd a fruktózzal és a tojássárgájával elkeverve kemény habbá verem.
2 Egy másik edényben felverem a tejszínhabot.
3 Egy harmadik keverőtálban pedig egy csipet sóval ugyancsak kemény habbá verem a tojásfehérjét is.
4 Végül pedig óvatosan összekeverem a 3-féle habot és a kiválasztott variációval ízesítem, azután műanyag tárolódobozokba öntöm és azonnal mélyhűtőbe teszem.

Praliné elkészítése
1 Néhány perc alatt megpirítom a mogyorót.
2 A karamell elkészítéséhez közepes-magas lángon egy magas lábasba teszem a cukrot a vízzel.
3 A mogyoró felét ledarálom, a másik felét durvára töröm.
4 Miután a cukor elolvadt és aranybarna színű lett a karamell, óvatosan, nem a karamell fölé hajolva hozzáadom a mogyorót és addig kevergetem míg sötétbarna színt nem kap.
5 Ezután egy sütőpapírral kibélelt tálcára öntöm a pralinét és hagyom kihűlni.
(addig elkészíthetem a habot)
6 Ha kihűlt akkor kb fél cm-es darabokra töröm a felét a másikat pedig porrá -esetleg darálóval vagy konyharuhába téve konyhai kalapács segítségével- és hozzáadom az alaphabhoz.

Fontos, hogy ne kóstolgassuk készítés közben a karamellt, hiszen komoly égési sérülések szerezhetőek vele!

Fügés-mézes elkészítése
1 A vastagabb szárakat kiszedem a fügékből, a banánt feldarabolom és ledarálom a gyömölcsöket. Hozzáadom a mézet.
2 Elkeverem az alaphabbal.

Megjegyzés:
Mivel nyers tojást tartalmaz, felolvadás után ne fagyasszuk újra.
Érdemes kisebb tálakban tárolni, hogy fogyasztáskor ne kelljen az egészet kivenni a fagyasztóból.
Az alaprecept Jamie Oliver egyik könyvéből való.

Nincsenek megjegyzések: