2009-03-25
Somlói galuska
Hozzávalók
a 3 lap (sima, diós, kakaós) piskótához
Sima piskótához: 2 egész tojás, 2 ek liszt, 2 ek nádcukor
Diós piskótához: 2 tojás, 2 ek nádcukor, 2 ek liszt, 1 ek darált dió
Kakaós piskótához: 2 tojás, 2 ek nádcukor, 2 ek liszt, 1 ek kakaó
a vaníliakrémhez
5 dl tej
4 tojássárgája
15 dkg nádcukor
8 dkg liszt
1/2 rúd vanília
citromhéj
sziruphoz
2,5 dl víz
20 dkg nádcukor
1 dl rum
a töltelékhez:
8 dkg dióbél
8 dkg mazsola
1-1,5 dl rum
1 ek kakaópor
a csokoládéöntethez:
15 dkg min. 50%-os étcsokoládé
25 dkg nádcukor
1,5 dl víz
1 dl rum
a habhoz:
2-3 dl tejszín
Elkészítés
A diót ledarálom, a mazsolát rumba áztatom.
A 6 tojásból elkészítem a piskótát, 3 részre osztom, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót teszem, a harmadik részt pedig simán hagyom. Megsütöm a lapokat.
A vaníliakrémhez szükséges tejet felforralom egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyom langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat habosra keverem a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett beleszűröm a tejet. Ezután lassan megmelegítem újra (lehet gőzfürdőben is),változatlan kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor félre teszem, és hagyom teljesen kihűlni.
A szirup elkészítéséhez a vizet felforralom, feloldom benne a cukrot, majd leveszem a tűzről, s ha már langyosra hűlt, belekeverem a rumot is.
A csokoládéöntethez a csokoládét darabokra töröm, a vízbe teszem , hozzáadom a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve simára keverem, aztán hagyom kihűlni.
Ha minden hozzávaló elkészült, az egyik piskótalapot egy tálba teszem, meglocsolom sziruppal, rákenem a vaníliakrém felét, megszórom dióval és mazsolával, majd jöhet rá a második lap. Erre is szirup,krém,dió, mazsola kerül, majd a 3. piskótalapot a maradék sziruppal meglocsolom és meghintem kakaóporral.
Alufóliával letakarom és néhány órára hűtőbe teszem.
Tálaláskor galuskákat szaggatok a piskótatortából, meglocsolom hideg csokiöntettel és (felvert) tejszínhabbal díszítem.
Címkék:
aszalt gyümölcs,
citrus,
csonthéjas gyümölcs,
desszert,
időigényes,
kakaó,
magyar konyha,
puding,
vanília
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése