víz
húsos kolbász (10-15 dkg) esetleg sonka is
1 szál sárgarépa
2 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
tengeri só
egész fekete bors
2 db babérlevél
egész fekete bors
2 db babérlevél
olívaolaj
a tálaláshoz
narancs vagy saláta
a tálaláshoz
narancs vagy saláta
Elkészítés
1 A kacsát egészben vagy feldarabolva annyi vízben felteszem főni, hogy az ellepje. Lehetőleg szabadítsuk meg a vastag bőrétől, nélküle sem kell attól tartanunk, hogy túl száraz lesz a hús és vele együtt a húslé sem. Sózom, szórok bele kb. egy teáskanálnyi egész borsot, 2 db babérlevelet, a sárgarépát, egész fokhagymagerezdeket, egy egész fej hagymát és adok hozzá egy darab kolbászt is. Miután felforrt, lassú tűzön hagyom főni, kb. 1 órán keresztül vagy amíg a kacsahús megpuhul.
2 Ha megfőtt a hús, kiszedem egy tálra és hűlni hagyom. A főzőlevet félreteszem és a rizs elkészítéséhez felhasználom.
3 A másik fej hagymát megpucolom, felaprítom és olívaolajon megfonnyasztom. Ha elkezd pirulni, hozzáöntöm a rizst, 1-2 percig hagyom üvegesedni, majd felöntöm a -rizshez képest 1,5-szeres- húsalaplével. Forrás után alacsony lángon fedő alatt hagyom párolódni.
4 Ezalatt, ha kissé kihűlt már a hús; kicsontozom, leszedem róla a felesleges zsiradékot és kisebb darabokra tépkedem.
5 Mikor a rizs elkészült, összekeverem a húsdarabokkal és a főzőléből maradt pici kockákra vágott kolbásszal, majd egy - lehetőleg agyag - tálba vagy tepsibe egyenletesen elosztom.
6 Tetejét kolbászkarikákkal díszítem, majd forró sütőbe teszem annyi időre, míg kap egy kis színt.
Ízlés szerint friss salátával vagy narancskarikákkal is fogyasztató, mindegyik jól harmonizál a kacsával.
Megjegyzés: A 2,5 kg-os kacsából fél(!)kg tiszta húsom lett.
Ha marad a főzőléből , érdemes lefagyasztani, jól jöhet még egy másik alkalommal rizs elkészítéséhez.
2 megjegyzés:
Nekem is ez az egyik itteni kedvencem :)
Készíteni is szoktad? Vagy inkább csak étteremben, vendégségben eszitek?
Megjegyzés küldése